האנשה בטלוויזיה
אם עד עכשיו חשבתם שדמויות מצוירות ותמימות הן בסך הכל שעשוע לא מזיק לילדים שלכם, אולי כדאי שתחשבו שנית.
פסיכולוגים מאוניברסיטת טורונטו שבקנדה טוענים במחקר חדש שדמויות אהובות כמו גארפילד החתול, פו הדב, מיקי ומיני מאוס ועוד דמויות מצוירות אחרות עשויות לפגום בהתפתחות של ילדיכם.
המאפיינים האנושיים של אותן דמויות מצוירות, כמו העובדה שהן לובשות בגדים, מדברות כמו בני אדם ומאמצות מאפיינים של חיי היומיום, מביאים לעיכוב התפתחותי אצל ילדים מתחת לגיל חמש. לילדים אין את היכולת להבחין בין עולם המציאות לעולם הבדיון, לכן ילדים מחקים את מה שהם צופים בטלוויזיה ותופסים זאת כאמיתי.
- ילד מקבל את אשר הוא רואה במרקע כמציאותי, שכן בגיל זה עדין לא מפותחת בו ההבחנה בין דמיון למציאות.
- ככלל, מה שהילד רואה – מתקבל מבחינתו כנכון.
- מה שהילד רואה – מתקבע בו כתבניות לכל החיים.הכנסת צורות שלא קיימות במציאות לדמיונו של הילד מפתחת בו יחס לא בריא למציאות – פחדים, אשליות, אמונות שונות, תקווה שווא ועוד.
- הילד ישחק עם דמויות אלו באופן תת הכרתי במוחו כל חייו
- העיקרון – אם הדבר לא קיים בטבע, אסור להציגו בפני ילד
- ילדים לא מבחינים בין בדיה לאמת בסרטים (המחלוקות לבין האם יש הבחנה או לא מתחילות רק מאזור גיל סוף גן חובה)
- צפיה בסרטים מודרניים (בוב ספוג) אפילו במשך כמה דקות פוגעת בהתפתחות החשיבה המופשטת, בזיכרון לטווח קצר וביכולת לדחות סיפוקים. המחקר נערך בילדי גן (פדיאטריקס)
- ספרות ילדים בלתי מציאותית הכוללת האנשה של חיות גורמת לעיוות בתפיסת המציאות של ילדים, במיוחד בגילאי גן (אונ' טורונטו)
- דמויות מצוירות עשויות לפגום בהתפתחות הילד(אונ' טורנטו)
- המאפיינים האנושיים של אותן דמויות מצוירות, כמו העובדה שהן לובשות בגדים, מדברות כמו בני אדם ומאמצות מאפיינים של חיי היומיום, מביאים לעיכוב התפתחותי אצל ילדים מתחת לגיל חמש(אונ' טורנטו)
- חשיפה של ילדים מתחת גיל 5 לספרים, סרטים, או כל מדיה שמאנישה עשויה לעכב את כישורי הלימוד של הילד(אונ' טורנטו) – עריכה מגמתית במיוחד
- "מחקרים מראים כי יכולתם של הילדים עד גיל 7-8 לנתח מציאות מוגבלת…מסרים לא הגיוניים,גורמים לעיוות בתפיסת המציאות של הילדים."ד"ר חוה תדהר