למידה משמעותית כמנוף להעצמת צוות הגן

תכנית השתלמות לגן

logo-levinski1

רקע ורציונל:
התקדמות המחקר המדעי בנושא התפתחות הילד מצביעה על כך שגילי לידה עד 3 הינם קריטיים לפיתוח היכולות הקוגניטיביות, הרגשיות וההתנהגותיות של הילד והם בעלי חשיבות מכרעת להמשך התפתחות הילד. כמו כן, נמצא כי השקעה בגילים צעירים תורמת להישגים לימודיים במערכת החינוך הבית-ספרית ועקב כך גם לחברה. עוד נמצא כי קיים קשר בין עלות ההשקעה, איכות המסגרת החינוכית וההישגים ההתפתחותיים של הילדים (Campbell et al., 2001; McCormick et al., 2006; Ramey & Ramey, 2004).

ספרות המחקר מדגישה כי איכות המסגרות, גודל קבוצת הילדים, היחס המספרי בין ילדים למחנכת-מטפלת, תורמים לילד. אך מדגישה את הצוות הפועל, ההכשרה וההדרכה הניתנת למחנכות-מטפלות כמרכיב מרכזי התורם להישגים ההתפתחותיים של הילדים. מחקרים הראו כי ללמידה של הצוות יש השפעה רבה על הידע הנרכש ועל יישומו בעבודתם, וכי למידתם המקצועית משמעותית יותר כאשר היא מזמנת פעילויות חקר הקשורות לעבודתם במסגרת החינוכית כמו צפייה ואיסוף נתונים, וכתיבה על הילד הרך (Chetty et.al., 2010; Schweinhart&Fulcher-Dawson, 2009).

אחת הסוגיות במחקר האיכותני המאפשרת למידה משמעותית כמנוף להעצמת הפרט והצוות, היא מחקר פעולה. בספרות המקצועית מחקר פעולה מוגדר כמחקר שיטתי בניסיון לשנות ולשפר עשׂייה חינוכית של קבוצות משתתפים באמצעות הבנה של משמעות העשׂייה ותהליך השיקוף האישיים שלהם בנוגע לתוצאות הפעולות האלה, או במילים אחרות תהליך שבו המשתתפים מנסים ללמוד על בעיותיהם באופן מדעי כדי להדריך, לתקן ולהעריך את החלטותיהם ופעולותיה. מחקר פעולה מאפשר לבדוק באופן שיטתי את התחום בו הוא פועל, להבנות למרחב משמעויות חדשות ולאפשר תהליכי שינוי. מחקר פעולה בחינוך נעשה על ידי ולמען הפועלים בשטח, כלומר: על מנת להאיר את המציאות שלהם, וזאת בעזרת שאלות כמו: "מה אני עושה?", "מה קרה?", "מה עלי לעשות?" (צלרמאיר, 2001).

לאור רציונל זה מוצעת להלן תכנית השתלמות לצוות גן הכולל גננות, מטפלות ופרחי הוראה. מטרת ההשתלמות בהעצמת צוות הגן תוך כדי למידה משמעותית באמצעות עריכת מחקר פעולה. הצוות בגן יתמודד במחקר עם סוגיות אותנטיות העולות מתוך צרכיו, קשייו, ותחומי ענין נוספים שיבחרו על ידו.

מטרות תכנית ההשתלמות:
1. מתן הזדמנות לצוות הגן לרכוש ידע בתחום המחקר.
2. יצירת קשר משמעותי בין חברי הצוות.
3. מימוש הפוטנציאל האישי, של כל אחד מחברי הצוות והעלאת הדימוי והביטחון העצמי.
4. הטמעת ערכים משותפים לחברי הצוות מוסר עבודה, תקשורת בין-אישית, ניהול זמן, קבלת החלטות).
5. בחינה של עקרונות ה"אני מאמין" של הגן.
6. הבנת קשיים, צרכים, קונפליקטים ותחומי עניין נוספים המאפיינים את צוות הגן.
7. שיפור איכות העבודה של כל אחד מאנשי הצוות ושל עבודת הצוות.

היקף תכנית הלימודים:
30 שעות אקדמיות, עשרה מפגשים בני 3 שעות. ההשתלמות תתקיים בימי ג' בין השעות 16.30-18.45 אחת לשבועיים. (בשני מקרים תערך ההשתלמות כל שבוע בגלל החגים).

קהל יעד:
צוות חינוכי- גן בפתח תקווה הכולל 51 ילדים לגילאי 3-5, (מוכר על ידי משרד החינוך).שלוש גננות מוסמכות, שני סטודנטים לגיל הרך שנה שלישית, חמש סייעות עם ניסיון של יותר מ-5 שנים.

מבנה התכנית:
התכנית כוללת 10 מפגשים. כל מפגש יערך שעתיים ורבע בפועל (3 שעות אקדמיות).
הלימוד כולל הרצאות, דיונים בצוות והתנסות ממשית במחקר.
ההשתלמות תערך בגן בהנהלת אורן לייבוביץ, טל. 054-6696717

פרטים על מקום ההשתלמות:

גן החברים
סמל הגן: 435313
אמיל זולא 17, פ"ת
מיקוד: 49516
טלפון: 03-9212645

יוזמות ומבצעות:

התכנית פותחה כמיזם חברתי חינוכי של מרכז המחקר לגיל הרך במכללת "לוינסקי" לחינוך.
ע"י: ד"ר גילה רוסו-צימט ועדי אסולין.
ד"ר גילה רוסו-צימט מרצה בכירה בתכנית לתואר שני בגיל הרך במכללת "לוינסקי" לחינוך ןעומדת בראש מרכז המחקר לגיל הרך.
מחקריה ופרסומיה מתמקדים בתחומי הגיל הרך, חשיבת מורים, הבנת תפיסות של ילדים ובחקר המטפורה המילולית והחזותית ככלי בהבנת החשיבה.
כתבה וערכה ארבעה ספרים: "התודעה הלומדת" (בשיתוף עם מרים מבורך), "מאה שנות גן ילדים בארץ ישראל" (בשיתוף עם מרים סנפיר ושוש סיטון).
"הגיל הרך בחברה הערבית בישראל" שיצא לאור בקרוב (בשיתוף מרגלית זיו ואפנאן מסווארה) ו"מבעד לעדשת הזהות המקצועית"- מחקר שיתופי רב שיטות כגישה להבנת הזהות של מכשירי מורים (בשיתוף מספר כותבים).
מייסדת ועורכת של כתב עת אינטרנטי מדעי בשם: "חוקרים@ הגיל הרך". בעברה ניהלה את המסלול לגיל הרך במכללת לוינסקי, וכיהנה כראש צוות מרכזי המסלולים לגיל הרך במכון מופ"ת.

 

רחוב הנוטר 27, תל אביב
טל. 0544547300
מייל – gzimet@zahav.net.il

 עדי אסולין בוגרת תואר שני בגיל הרך במכללת לוינסקי, גננת ומנהלת גן פרטי בעבר וכיום מדריכת חוגים בגני ילדים ומפעילת הורים וילדים בסיפור ובמוסיקה. במהלך לימודיה לתואר שני ערכה מחקר פעולה בשיתוף הצוות החינוכי בכיתת פעוטות במעון ויצ"ו במרכז הארץ. בתום לימודיה הציגה פרויקט גמר העוסק בהשפעותיו של 'חוק חינוך חינם' לגיל שלש על הגנים הפרטיים. במסגרתו נותחו סיפוריהן של בעלות גנים באשר לתפיסותיהן ולאסטרטגיות הפעולה שלהן נוכח החוק ותוארו השפעותיו על המסגרת החינוכית שבבעלותן.

רחוב אחוזה 119 רעננה
טל. 0544207393
מייל – asulinadi@gmail.com

ביבליוגרפיה

 

צלרמאיר, מ' (2001) מחקר פעולה בחינוך: היסטוריה, מאפיינים, ביקורת. בתוך: נ' צבר-בן יהושוע (עורכת), מסורות וזרמים במחקר האיכותני (עמ' 307-342). לוד: דביר.

 Campbell, F.A., Pungello, E.P., Miller-Johnson, S., Burchinal, M., & Ramey, C.T. (2001). The development of cognitive and academic abilities: Growth curves from an early childhood educational experiment. Developmental Psychology, 37, 231-242.

 Chetty,R., Friedman, J. N., Hilger, N., Saez, E., Schanzebbach, D. W. & Yagan, D. (2010). How does your kindergarten classroom affect your earnings? Evidence from project star. NBER working Paper No/ 16381. http://ssrn.com/abstract=1683131 Accessed November 9, 2010.

McCormick, M.C., Brooks-Gunn, J., Buka, S.L., Goldman, J., Yu, J., Salganik, M., Scott, D.T., Bennett, F.C., Kay, L.L., Bernbaum, J.C., Bauer, C.R., Martin, C., Woods, E.R., Martin, A., & Casey, P.H. (2006). Early intervention in low birth weight premature infants: Results at 18 years of age for the infant health.

Schweinhart, L. J. &Fulcher-Dawson,R. ( 2009). Early childhood education. In G. Sykes. B, Schneider & D. N. Plank (Eds.), Handbook of education policy research (pp. 876-888). AERA-American Educationnal Research Association. New York, NY: Routledge.

Ramey, C.T., & Ramey, S.L. (2004). Early learning and school readiness: Can early intervention make a difference? Merrill Palmer Quarterly, 50, 471-491.