מחקר: קללות בטלוויזיה מגבירות אלימות ילדים
מאת: ד"ר איתי גל
הילד לא מפסיק לקלל? כדאי שתבדקו במה הוא צופה בטלוויזיה. מחקר חדש מגלה כי קללות בטלוויזיה ובמשחקי וידאו גורמות לילדים לקלל יותר, מה שמגביר גם את הסיכון לאלימות פיזית. מומחה: יש להגביל את הצפייה בתכנים אלימים, מילולית ופיזית
מרגישים שהילדים של היום מקללים יותר? האשמה נעוצה, כך נראה, בטלוויזיה.
מחקר חדש שיפורסם בקרוב בכתב העת לרפואת ילדים Pediatrics מצא כי ילדים החשופים לאלימות מילולית בטלוויזיה ובמשחקי וידאו נמצאים בסיכון מוגבר להפוך לאלימים, מילולית ופיזית.
המחקר מחזק מחקרים קודמים שנעשו בנושא, והצביעו כי הטלוויזיה מגבירה אלימות פיזית בקרב ילדים.
במחקר נבדקו 223 ילדים בגיל חטיבת הביניים. שאלונים הועברו בין הילדים בהם נשאלו על הזמן שבילו מול הטלוויזיה או משחקי המחשב, התוכניות האהובות אליהם והשימוש במילים גסות ובאלימות מילולית.
התוצאות הראו קשר ישיר בין ניבולי פה בתוכניות הטלוויזיה לבין שימוש בהם על ידי ילדים ביום יום: ככל שדיווחו הילדים על צפייה רבה יותר בתוכניות המכילות אלימות מילולית, כך עלה הסיכון שלהם להשתמש במילים בוטות, קללות, ניבולי פה ואלימות מילולית. לדברי החוקרים, שימוש בשפה זו מגביר גם את הסיכון בעתיד לאלימות פיזית.
יש לציין כי מחקרים קודמים כבר הצביעו על קשר בין השפעת החשיפה לאלימות בטלוויזיה על אלימות ילדים. מחקרים אלו בדקו את ההשפעה של חשיפה הן לסרטים רגילים והן לסרטי אנימציה. המחקרים הראו שמספיקה חשיפה קצרה במהלך היום כדי להשפיע על התנהגות של ילדים. מאז שנות ה-80 נעשו מחקרים רבים שחזקו את הממצא של השפעת החשיפה לאלימות בטלוויזיה על התנהגות אלימה של ילדים. מחקר שנעשה באוניברסיטת תל אביב בסוף שנות ה-90 הראה כי ילדים שנחשפו לאירועי חדשות בארץ היו בעלי רמת חרדה גבוהה יותר.
"כיום ברור מעל לכל ספק כי חשיפה לאלימות בטלוויזיה משפיעה על התנהגות ילדים ומגבירה את רמת האלימות שלהם בהתאם לאלימות שראו", מסביר ד"ר שי חן-גל, פסיכולוג ילדים. "אם זו אלימות פיזית הם יהיו יותר אלימים פיזית בגן ובבית הספר, ואם נחשפו לרמת אלימות מילולית גבוהה אזי הם יפגינו יותר אלימות מילולית. בהקשר הזה חשוב לזכור גם את משחקי המחשב למיניהם, המלאים באלימות , חלקה אלימות קשה, שאין ספק שמשפיעה על הילדים" .
לדברי ד"ר חן-גל המקור לאלימות מילולית הוא לא רק בטלוויזיה. "רמת האלימות המילולית והשימוש בקללות בשפת היום יום גברה במהלך השנים. כיום ניתן לשמוע במהלך ההפסקות בבתי הספר הרבה יותר שימוש בקללות ואלימות מילולית מבעבר. הרבה פעמים גם ההורים עצמם עושים שימוש באלימות מילולית ואחר כך מתפלאים שהילד שלהם משתמש באותם ביטויים".
מה אפשר לעשות? ד"ר חן-גל מסביר כי על ההורים למנוע את חשיפת הילדים לתכנים אלימים, פיזית ומילולית. "אפשר להגביל את הצפייה בתוכניות הללו או לנסות למנוע לחלוטין. אם לא מצליחים אז רצוי לראות עם הילד את התוכנית ולתווך אותה, כלומר להסביר שדרך הביטוי המילולית שרואים בטלוויזיה לא מקובלת בבית שלנו".