עקרונות התוכן

הקדמה:

עקרונות התוכן שלנו מבוססים כולם תחת מטרת על שהיא יצירת חיבור בין הילדים והקניית כלים ליצירת תקשורת חיובית ומקרבת המבוססת על פיתוח יכולות ביטוי, הקשבה וקבלת האחר.
מטרה זו תבוא לידי ביטוי באופני העברת ידע, בפיתוח מוטורי ובכל הקניית המיומנויות השונות.
עקרונות החיבור המוטמעים בקבוצת הילדים מחזקים את תחושת השייכות האישית של כל פרט לקבוצה ומייצרים אווירה חיובית ובטוחה, המאפשרת למשתתפים פניות מירבית בספיגת התכנים השונים באופן מיטבי.

העקרונות המובילים שינחו אותנו בהכנת ופיתוח התכנים:

חינוך לחיבור

הערכים המייצגים את החיבור הם: שיתוף פעולה, תלות הדדית, ערבות ועזרה הדדית, מטרה משותפת, הקשבה, שיתוף, אכפתיות, התחשבות, ויתור, נתינה ויחס טוב לזולת. ערכים אלו ישולבו באופן חוויתי בבניית מערכי התוכן.

ייחודיות וקבלת השונה

בבניית והעברת חלק מהתכנים נביא לידי ביטוי את הייחודיות של כל אחד מהפרטים ביצירת התמונה השלמה, כולנו שונים וביחד אנו משלימים ומשיגים הרבה יותר. ניתן דגש על קבלת השונה, נלמד לקבל דעות שונות משלי – ונחווה כיצד השוני הינו גורם מעשיר ומפתח, המהווה הזדמנות להעצמה אישית וקבוצתית.

כולנו שווים

יחד עם השוני והייחודיות של כל אחד(שאותם אנו משמרים), אנו קבוצת שווים.
התוכן יעודד ויעזור לילד לגלות ולפתח את ייחודיותו ולממש אותה באופן חיובי לטובת קבוצת השווים.
לדוגמה:
* אם הילד סוחף ומנהיג מטבעו, אנו נכוון אותו להנהיג לחברות ולגיבוש.

 

התבוננות על עצמו מהצד והכרת טבע האדם

נעודד התבוננות על טבע האדם ושאלת שאלות לפיתוח מודעות עצמית, למה אני פועל כפי שאני פועל?  למה אחרים פועלים כפי שהם פועלים?
נייצר הבחנה בין דברים שניתנים לשינוי ודברים שאינם ניתנים לשינוי. התמקדות במה שניתן לשינוי וחסכון מאמץ מיותר במה שלא צריך לשנות.

השפעת הסביבה

סביבה על כל גווניה ורבדיה, מהנראות של המקום ועד המישור האנושי היא גורם מכריע ולמעשה "העוזר" החשוב ביותר של כל מחנך בעיצוב, שינוי והעברת מסרים לילדי הגן.
לעיצוב הסביבה החינוכית תהיה השפעה רבה על הצלחת החינוך והשגת מטרות החינוך, ולכן בבניית פעילויות התוכן ניתן דגש מיוחד על עקרון זה.

עידוד שיח

שיח ודיון הינם מעמודי הטווח של גישתינו החינוכית, השיח יגיע תמיד לאחר חוויה, בין אם טובה(טיול, פעילות, משחק וכדו') ובין אם רעה(מאבקי כוחות, קונפליקטים וכדו'), הטמעת ערכי ההקשבה והדיבור, מאפשר לילדים מגיל מאד צעיר לפתור אי הבנות, להמנע ממאבקים פיזים, מפתח בהם כושר ביטוי והקשבה, וחשוב מכל מלמד אותם כיצד בונים קשרים חברתיים.

דוגמה אישית

צורת ההתפתחות הטבעית והמעשית ביותר של הילדים היא: חיקוי, התחקות.
ילדים לומדים מדוגמאות הרבה יותר מכל הסבר חכם והגיוני שלנו.
בסופו של יום הם רואים, סופגים ומחקים. הילדים שמים לב לפרטים הקטנים ביותר, הם לוקחים כל שביב של אינפורמציה ומפתחים זאת במוחם ודמיונם עוד ועוד.
לכן, כל מילה שלנו היא חינוך, כל סיפור, תמונה, אינטונציה, הבעת פנים, כל אלו ועוד מהווים דוגמה ומודל לחיקוי עבור הילד.

"הדרך הנכונה לחנך בני אדם היא להיות להם לדוגמה". (אלברט איינשטיין)